Da li je isplativo ulaganje u bitkoin?
  • Datum Oct 09 2020
  • Komentara 0
  • Autor Bitcoin prodaja otkup

Da li je isplativo ulaganje u bitkoin?

Da bi mogli da damo odgovor na pitanje „da li je ulaganje u bitkoin dobra ili isplativa odluka“ moramo sagledati kakve sve izbore za plasiranje viška sredstava imamo. Takođe i na koji rok se može očekivati zarada, kakva su tržišta. Tek nakon svega ovoga, imaćemo jasniju sliku gde da investiramo novac.

Nijedna investicija nije 100% sigurna, ni jedna ne garantuje zaradu. Ipak, ako želite da vaš novac radi za vas, morate preduzeti rizik da bi ostvarili profit.

Upravo ćemo da vam pojednostavimo opcije koje treba da sagledate i isplativost ulaganja naročito nakon pandemije Covid-19. O svemu opširnije u nastavku teksta.


Berze realnih tokova plaćanja i zlato u vreme Korona virusa


Zašto naglašavamo da treba u analizu uključiti i ovu godinu sa Korona virusom? Zato što će razmere globalnog udara na ekonomije tek biti moguće sagledati nekad u budućnosti. Zemlje još uvek funkcionišu sa ograničenim kapacitetima, još uvek nemamo pouzdan lek za virus, a sve ovo se odražava na vrednost novca i zlata kao česte mere vrednosti i sigurno će posledice dugo biti osetne.

Udar je doživeo i bitcoin kada mu je vrednost prepolovljena za samo nekoliko dana u martu 2020.godine. Ono što ovu kriptoberzu izdvaja je to što se brzo oporavila bez  intervencija , mnogo brže dostigla stare vrednosti, a nakon mesec dana i prestigla tadašnje nivoe. Na taj način je opravdala uložena sredstva. Gde je tajna pa bitcoin lakše prevazilazi krizu?

Bitcoin nije vezan ni za jednu Narodnu banku, državu ili valutu pa se kolebanja vrednosti drugačije stvaraju. Udar koji se dogodio u vreme pandemije uzrokovan je velikim obimom prodaje vlasnika jedinica BTC usled panike koja se javila zbog slomova na drugim berzama. Nije uzrokovan domino-efektom što su druga tržišta doživela.

Pošto na formiranje cene utiče primarno ponuda i tražnja. Iznosi variraju i to u velikom obimu, ali ulaganje u bitcoin je pokazalo i da donosi zaradu svojim vlasnicima. A vlasnici nisu samo pojedinci i grupe, već i veliki investicioni fondovi koji svojim članovima i na ovaj način uvećavaju investirana sredstva.

Sa druge strane ako trgujete na berzama realnih tokova plaćanja i zlata, iznosi zarade su manji, fluktuacije su manje, ali dosta činilaca utiče na kretanje vrednosti i dosta posrednih nestabilnosti može da napravi problem, čak i ako je ona na drugom kraju sveta.


Ulaganje u bitcoin ili kupovina nekretnina?


Reč je o dve suprotne opcije za plasiranje viška sredstava. U Srbiji je dosta popularno kupovati nekretnine kao ulaganje koje ne gubi puno na vrednosti, a ako se izdaje može donostiti i stabilan prihod.

Ipak, za investiranje u kupovinu nekretnine potrebna su vam velika novčana sredstva. U zavistnosti od toga gde se nalazi nekretnina i kolika je njena površina, treba vam od 20.000 eura pa mnogo, mnogo više.

Ulaganje u bitcoin, sa druge strane, može da bude sa daleko manjim novčanim sredstvima koje možete lako prodati ili dodatno kupiti i tako uvećati svoj cripto-novčanik.

U vreme Covid krize i cene nekretnina su pale, a ako ste vlasnik, a treba vam gotovina teže ćete pronaći kupca i vrlo često pristati i na niže cene po kvadratu samo da bi prodali nekretninu. I iznajmljivanje i naplata kirije je teža pa ni ovo nije potpuno bezbedna investicija.

Nije jednostavno reći da je ulaganje u bitcoin bolja ili lošija opcija, jednostavno zavisi koliko ste spremni na rizik i koliko želite da uvećate uloženo. Sa bitcoinom se mogu izgubiti velike vrednosti, ali se strpljivim vlasnicima on itekako isplatio.


Bitcoin ili druga criptovaluta?


U ovom je segmentu situacija malo jasnija tj.jasnije se mogu dati smernice za ulaganje. Svako ko kupuje virtuelnu valutu sigurno želi makar jednu jedinicu BTC jer puno vredi. Pored njega aktuelne su i digitalne valute koje vrede mnogo manje kao što su Litecoin, Ethereum, Ripple…

Druge kriptovalute nose manje vrednosti, ali se i manje ulaže za jednu jedinicu. Uvek postoji nada da će i one, poput Bitcoina, doživeti vrtoglavi rast i zato su primamljiva investicija.

Malo je teže konkretno reći koje jedinice su vredne rizika. Ozbiljni ulagači će pokušati da predvide kretanje (pikove) vrednosti pa će iskorititi niže vrednosti za kupovinu BTC, a čekati maksimalni rast za prodaju i tako uvećati investiciju o kojoj god virtuelnoj valuti govorili.


Da sumiramo


Nismo dali konkretan odgovor da li je bitcoin najbolja opcija za ulaganje, ali smo pokazali da svakako vredi razmisliti o ulaganju u njega.

Realni tokovi plaćanja i druge vrednosti su povezane sa državama i kao takve su ranjivije na spoljašnje uticaje iz celog sveta.

Nekretnine su odlične za ulaganje, ali takva sredstva ostaju duže zarobljena i teže se „oplođuju“. Najčešće služe za stvaranje vlasništva nad nečim opipljivim.

Ulaganje u drugi kriptonovac je slično investiranje kao i u bitcoin, ali donosi manju zaradu. Uz to, to su digitalne valute koje postoje dosta kraće, pa je rizik od kraha realniji.


Gde bi vi plasirali višak novca, a da on radi za vas?


Da li bi voleli da duplirate uloženo za samo mesec dana? Takav vam je bitcoin. Napišite nam svoja razmišljanja o ovoj temi, čekamo komentare.