Koje su prednosti plaćanja bitkoinom?
  • Datum Sep 18 2021
  • Komentara 0
  • Autor Bitcoin prodaja otkup

Koje su prednosti plaćanja bitkoinom?

Kada je napravljen, 2009. godine, od strane lica ili grupe ljudi pod pseudonimom “Satoši Nakamoto”, bitkoin je bio zamišljen kao sredstvo plaćanja transakcija na dnevnom nivou. Ideja iza decentralizovane kriptovalute bila je da se eliminiše centralizovana kontrola novca od strane državnih institucija i obezbedi brza transakcija.

Više od decenije kasnije, pitamo se da li je bitkoin ispunio ta očekivanja? S obzirom da se još uvek mali broj transakcija na dnevnom nivou obavlja preko ovog sredstva kupovine.
Ideja o alternativnoj valuti koja je izvan nadležnosti vlada je svakako moćna, a razvoj bitkoin tehnologije, kao što je Lighting network ima potencijal da vrati bitkoin na prvobitno obećanje i zamisao.

Broj firmi  koje prihvataju bitkoin se povećao kako se tehnologija razvijala i preko bitkoina danas se može kupiti iznenađujući broj stvari. Pre nego što pređemo na prednosti plaćanja bitkoinom, prvo ćemo Vas upoznati sa ovom najpoznatijom svetskom kriptovalutom.


Šta je Bitkoin?
 

Bitkoin (BTC) je digitalna valuta, koja se koristi i distribuira elektronski.

Bitcoin je decentralizovan sistem peer - to peer kripovaluta koji obrađuje transakcije putem digitalnih jedinica razmene koje se zovu bitcoin. Plaćanja bitkoinom se obrađuju putem privatne mreže računara, međusobno povezanih. Svaka transakcija se beleži u “blokčejnu”, na svakom računaru, koji ažurira i obaveštava sve račune. Digitalni zapisi transakcija se spajaju u “blokove”.


Bitcoin placanje
 

Ako neko pokuša da promeni samo jedno slovo ili broj u bloku transakcija, uticaće i na svaki sledeći blok. Zbog toga što je registar javan, greška ili pokušaj prevare se može lako uočiti i ispraviti od strane bilo koga. Autentičnost svake transakcije je zaštićena digitalnim potpisima koji odgovaraju adresama slanja. Bitkoin se takođe može kupiti u standardnim novčanim valutama i staviti u digitalni novčanik kojim se pristupa preko računara ili pak telefona.

Nedavno, u junu ove godine država El Salvador je prihvatila bitkoin kao legalno sredsto plaćanja, tako da se može koristiti za bilo koju transakciju kao i američki dolar koji je još uvek primarna valuta.


Prednosti bitkoina


Možemo reći da je osnovna prednost bitkoina to što je decentralizovan i ne zavisi od vlasti, što znači da je prednost korišćenja bitkoina zapravo - sloboda.

Kriptovalute pružaju ljudima slobodu slanja i primanja novca samim skeniranjem QR koda ili klikom na onlajn novčaniku. Ne treba mnogo vremena, nema visokih naknada i novac prelazi od jedne osobe do druge bez nepotrebnih posrednika. Pristup internetu je sve što vam treba.

Sigurnost je još jedna prednost bitkoina. Korisnici bitkoina mogu da kontrolišu svoje transakcije: niko ne može povući novac sa važeg računa bez vašeg znanja i pristanka, kao što se ponekad dešava sa drugim vidovima plaćanja, i niko ne može ukrasti vaše informacije o plaćanju od trgovaca. BTC korisnici mogu i da zaštite svoj novac rezervnim kopijama i šifrovanjem.


Bitcoin anonimnost
 

Pored slobode i sigurnosti, anonimnost je još jedna od glavnih prednosti korišćenja bitkoina. Identitet i lične informacije korisnika  su uvek zaštićeni, jer se nijedna od njih ne mora otkriti da bi se plaćanje izvršilo.


Kako doći do bitkoina i koristiti ga za plaćanje?


Bitkoin je  dostupan putem različitih razmena, ali se takođe  može direktno kupiti na tržištu od drugih ljudi. Može se platiti u kešu, kreditnim ili debitnim karticama ili čak nekom drugom kriptovalutom. Provizije su jeftinije nego kod klasičnih načina transfera novca

Tu je, naravno, i rudarenje. Pre samo nekoliko godina svako sa dovoljno kompaktnim računarom mogao je da rudari BTC, ali to više nije slučaj. Sve veća popularnost bitkoina, uzrokovao je da velike kompanije uđu u igru sa  specifičnim uređajima za rudarenje, stoga su težina i energija potrebna za rudarenje  bitkoina vredne truda  vrtoglavo skočile. Pored toga, količina bitkoina koja se može izrudariti konstantno opada.

Sve veći broj popularnih aplikacija i servisa za online plaćanje kao što je PayPal, omogućuje  svojim korisnicima da pomoću njih kupuju, prodaju i drže digitalnu imovinu. Svakog dana sve više preduzeća - od malih, lokalnih kafića do industrijskih giganata - prihvata plaćanje u bitkoinu.

Prema evidenciji Privredne komore Srbije, u našoj zemlji trenutno postoji više od 20 kompanija koje su specijalizovane za trgovinu kriptovalutama. U  većim gradovima Srbije, poput Beograda, Novog Sada i Niša, već postoje menjačnice i bankomati za kupovinu kriptovaluta, a njima se može trgovati i putem onlajn servisa.

Nadamo se da smo Vam ovim tekstom približili najpoznatiju kriptovalutu i uverili Vas u sve prednosti njenog korišćenja. Budućnost plaćanja bitcoinima je sve izvesnija. Ukoliko imate iskustva sa bitkoinom ili želite da podelite sa nama Vaše mišljenje, budite slobodni da nam ostavite komentar ispod.