Od čega zavisi vrednost bitcoina?
  • Datum Jul 23 2021
  • Komentara 0
  • Autor Bitcoin prodaja otkup

Od čega zavisi vrednost bitcoina?

Kako se računa vrednost bitcoina i ostalih kriptovaluta


Vrednost bitcoina u velikoj meri zavisi od njegove ponude i potražnje na tržištu.

Njegova vrednost se procenjuje kalkulacijom marginalnih prosečnih troškova za njegovu proizvodnju u datom trenutku.

Tu spadaju:

  • visina nagrada za rudarenje,
  • cena električne energije,
  • energetska efikasnosti hardvera koji se koristi za njegovo rudarenje,
  • eventualne poteškoće pri rudarenju i drugo

 

Kako bitcoin povećava svoju vrednost?


Kako se bitcoin približava svom maksimalnom limitu, potražnja za njim se povećava. Povećana potražnja i ograničena ponuda guraju cenu prema gore.

Takođe, sve više poslovnih subjekata i finansijskih institucija (velike kompanije, regularne banke, investicijski fondovi, betze i sl.) ulaže u bitcoine i prihvataju ga kao oblik plaćanja, povećavajući time njegovu upotrebnu vrednost i čineći ga preferiranim sredstvom razmene među potrošačima.

Tako on dobija na dostupnosti, atraktivnosti a sa tim i na vrednosti. Bitcoin je relativno siguran zbog kriptografije i robusnih protokola i dostupan je na nekoliko berzi.

Olakšava i to što ne morate da kupite puni bitcoin da biste imali vlasništvo nad njim. Kako sve više kompanija, banaka, investicijskih fondova i drugih poslovnih subjekata prihvata bitcoin kao svoju investiciju i sredstvo razmene, njegova cena raste.

Fiat valute gube poverenje kao rezerva novca i sve više ljudi traže alternative. Budući da je bitcoin decentralizovan i neregulisan (bar za sada), on je veoma povoljna alternativa, što naravno povećava njegovu cenu.


Kako bitcoin zarađuje novac?


Za razliku od akcija, bitcoin ne predstavlja vlasništvo u nekoj kompaniji.

Posedovanje bitcoina znači posedovanje digitalne valute, dok posedovanje dolara, eura ili dinara (zvane još i fiat valute) znači posedovanje papirnate valute.

Rudari bitcoina zarađuju tako što dobijaju nagrade za popunjavanje blokova verifikovanih transakcija, a vlasnici bitcoina zarađuju na razlici u cenama kako se vrednost bitcoina povećava.

Na primer, ako ste 5-og jula 2013-te kupili 100 bitcoina po ceni od 65,52 dolara (100 x 65,52 dolara = 6552 dolara) (što je bila rekordno niska vrednost bitcoina), i prodali ih  13.-og marta 2021 godine (kada je bila maksimalna cena od 61 683,86 dolara za 1 BTC), dobili biste 6 168 386,5 dolara.

Malo li je?
 

Zašto je bitcoin tako vredan?


Potražnja za bitcoinima se povećava, dok se dostupnost nove ponude smanjuje, pri čemu se veličina svakog bloka smanjuje u proseku za polovinu svake četiri godine.

Smatra se da će poslednji bitcoin da se “iskopa” negde oko 2140 godine. Naravno ukoliko neke druge kriptovalute ne uđu u igru.

Za razliku od većine drugih proizvoda, stopa ponude novih bitcoina ne može da se poveća kao odgovor na skokove u potražnji. Neravnoteža ponude i potražnje rezultira povećanim cenama. Zbog toga neki kupci, kompanije i investitori favorizuju bitcoin kao zaštitu od inflacije.

Na kraju rezultat je njegova velika popularnost koja doprinosi povećanoj potražnji, a time i većoj ceni.


Zašto cene bitcoina toliko često idu gore i dole?


Cena bitcoina varira iz različitih razloga, uključujući medijsku pokrivenost, špekulacije i dostupnost. Kada se u medijima pojavi neka negativna vest, neke vlasnike bitcoina obuzme panika i kreću da prodaju svoje zalihe, što smanjuje cenu.

Obrnuto se dešava kada se o bitcoinu piše u pozitivnim tonovima. Tada se bitcoin kupuje i cena mu raste.

Ilustrativan je primer Ilona Maska, velikog influensera na tržištu kupovine i prodaje bitcoina, čija jedna izjava ili status na Twitteru može da obori ili poveća njegovu vrednost. Ova ranjivost bitcoina na medijske špekulacije je njegova “ahilova peta” koja utiče na njegovu vrednost.


Na kraju


Ulaganje u bitcoin i ostale kriptovalute može da bude rizično i špekulativno.

Naš savet je da pre nego što krenete u avanturu trgovine bitcoinom da se konsultujete sa kvallifikovanim i proverenim trgovcima bitcoina i stručnjacima koji su dugo na ovom tržištu.