Otkup bitcoina
  • Datum Oct 29 2020
  • Komentara 0
  • Autor Bitcoin prodaja otkup

Otkup bitcoina

Trgovanje kriptovalutama pa i bitcoinom nosi specifičnosti na svakom koraku – od pristupanja mreži, preko kupovine pa sve do prodaje digitalnih jedinica. Otkup bitcoina u Srbiji se vrši na nekoliko standardnih načina: putem menjačnice, transakcijom bez posrednika, preko bankomata za BTC ili pak web sajtova.

Da bi se napravio pravi odabir potrebno je znati pojedinosti o samom bitcoinu, šta se može očekivati prilikom otkupa i na koje činioce treba obratiti posebnu pažnju.

Ovaj tekst će dati pojašnjenje svih ovih pitanja, ali i mnogo više detalja vezanih za kupoprodaju bitcoina. Nastavite sa čitanjem.


Kada je pravo vreme za otkup bitcoina?


BTC valuta je najpoželjnija kriptovaluta na berzi. Svojim vlasnicima donosi veliku zaradu, a posrednici prilikom otkupa zarađuju mnogo veći iznos od provizije nego sa drugim kriptovalutama.

Profesionalne firme poput menjačnica i web sajtova stalno nude otkup BTC, tj. prihvatiće da trguju za vas u svakom trenutku. Ipak, kada govorimo o planiranim otkupima bitcoina poželjno je pratiti kretanje vrednosti i na taj način pokušati da se predvidi povoljno vreme za kupovinu.

Bitcoin nema spoljnog regulatora, poput Narodne banke, i zato njene vrednosti dosta osciliraju.Cena se formira jedino na osnovu kretanja ponude i tražnje i nema nikakvu sistemsku „kočnicu“ koja sprečava velike fluktuacije.

Periode pada u ceni čekaju oni koji planski otkupljuju bitcoin jer mu je tada cena za jednu jedinicu pristupačnija nego inače.

Svako može da kupi jedinice BTC, vlasnici su razni. Čak i veliki investicioni fondovi ulažu sredstva svojih članova u otkup jer na taj način brzo uvećavaju polise. Zanemaruje se rizik zarad veće zarade.


Načini otkupa


Menjačnice za kupoprodaju kriptovalute vrše otkup bitcoina za tuđe ime i za tuđi račun, a za posredovanje uzimaju proviziju. Menjačnici dajete nalog za kupovinu BTC, i ostavljate joj vezu sa realnim tokovima plaćanja odakle će ona platiti kriptonovac. Možete otkupiti po trenutnoj ceni ili dati nalog za cenu koja vama odgovara pa ostaviti menjačnici da trguje u vaše ima.

Učestvovanje na bitcoin berzi nosi potpunu anonimnost, ali otkup BTC preko menjačnice ostavlja trag ka vašim ličnim podacima i računu u banci i to je nešto na šta treba obratiti pažnju ako vam je anonimnost bitna.

Bankomat za bitcoin vrši otkup bitcoina u samo nekoliko jednostavnih koraka za verifikaciju, a u zamenu se dobija ili gotov novac ili kod za otkup da bi se sačekala verifikacija transakcije pa tek onda sledi isplata.

Trgovanje mogu obavljati i pojedinci direktnim sastankom „peer to peer“. Na posebnim sajtovima se oglašavaju želje za prodajom i otkupom, dogovaraju sastanak i vrši direktna razmena – vlasnik bitcoina prebacuje jedinice, a lice koje vrši otkup prebacuje novac prodavcu. Reč je o vrlo rizičnoj kupoprodaji kriptovalute jer nema nikakve zaštite od posrednika pa su zloupotrebe često moguće.

Web sajtovi za otkup i prodaju bitcoina su takođe posrednici u kupoprodaji, ali često nose niže provizije uz veći nivo bezbednosti od hakerskih napada. Razlog za to se nalazi u tome što najbolji web sajtovi posluju na inostranim, proverenim platformama. Svojim klijentima pružaju visok nivo zaštite po povoljnim uslovima.


Kako izabrati najboji način otkupa?


Da bi trgovanje uspešno proteklo, pored cene treba dobro razmisliti i o kanalima kojima će se vršiti otkup BTC.

Posrednici - menjačnice i web sajtovi za kupoprodaju bitcoina, svoje usluge otkupa naplaćuju provizijom. Veća provizija ne znači i sigurniju kupoprodaju pa treba proveriti:

  • koliko godina posluje posrednik,
  • da li su klijenti zadovoljni,
  • sa kojom valutom može da se posluje. Bitno je da se primaju dinari jer se na taj način ne gubi dodatno na kursnoj razlici


Direktan otkup ne nosi troškove posredništva, ali obe strane moraju da otkriju svoje identitete i da budu obazrivi pri dogovaranju sastanka. Postoje čak i generalni saveti za razmenu pa: sastanak treba da bude na nekom javnom mestu, za prevoz ne treba koristiti javni transport, ne otkrivati previše detalja o sebi i ne davati lične podatke…

Dakle, svaki sistem ima svoje prednosti, ali i mane, ipak ako se pažljivije odabere otkup bitcoina će proći bez ikakvih problema i uz maksimalan broj jedinca za uložena sredstva.

Koliko god bilo kontraverzi, bitcoin nastavlja da postoji već 11 godina i nema naznaka da će dogoditi putpun slom. Svojim vlasnicima donosi ogroman profit i zato je najtraženije sredstvo za ulaganje.

Postoje razni kanali otkupa, a Srbija je bila među vodećim zemljama koja je ispratila sve trendove u oblasti trgovanja kriptovalutama. Bankomata za bitcoin je sve više, menjačince i web sajtovi iza sebe imaju godine rada pa je jasno kome pokloniti poverenje. Za one kojima je važno da ne plaćaju provizije i kursne razlike, tu je i kupoprodaja putem direktnog sastanka, pa ko je spreman na rizik može da proba ovaj način.

Nestabilni realni tokovi plaćanja ljude sve češće „okreću“ ka virtuelnim valutama. Da li biste vi voleli da budete jedan od vlasnika kriptovaluta? Koji bi način otkupa izabrali? Pročitajte korisne savete o kriptovalutama ili nam ostavite  komentar nakon čitanja teksta. Takođe, pošaljite nam vaše pitanje preko kontakt stranice ili sugestiju šta biste želeli da pročitate na našem blogu.